På bilden: Årets Hus 2016: Rörvikshus.

Var med och rösta fram ÅRETS HUS 2017

Nu är finalisterna utsedda i ÅRETS HUS 2017 — Sveriges största årliga hustävling, arrangerad av oss på Allt om Villor&Hus! Vi har fått många fina bidrag till årets tävling och vår jury har haft fullt upp att välja.

Nu har vi utkristalliserat åtta värdiga finalister som presenteras här nedan. Hjälp oss nu att utse vinnaren bland dessa! I årets sista nummer av Allt om Villor&Hus presenteras vinnaren i ett stort reportage. Prisutdelningen sker under Stockholm Furniture Fair i februari.

Varje år imponeras vi på Allt om Villor&Hus av alla nya, vackra hus som byggs i Sverige. Smarta planlösningar, miljövänliga material, snygga exteriörer och energieffektiva konstruktioner! Det här vill vi uppmärksamma med vår årliga tävling ÅRETS HUS, som nu arrangeras för sjunde året i rad!

Intresset har varit stort än någonsin inför årets tävling. Roligt att tävlingen för varje år växer och blir större! Vår jury har inte haft det lätt i arbetet med att utse finalisterna bland alla fantastiska tävlingsbidrag. Vi hoppas nu att just DU vill vara med och rösta på din favorit!

Röstningen är avslutad.

NO 1 – VIMMERBYHUS

Massor av dagsljus i ett plan


Rymd, ljus, luft! Högt i tak och massor av ljusinsläpp. Den här pampiga villan ligger i Ystad, alldeles nära havet, och har skräddarsytts efter familjen som bor här. Hjärtat i huset är det stora vardagsrummet med kök i öppen planlösning. Det stora ryggåstaket ger ett fantastiskt ljus och en rymd som tar andan ur besökaren. Det helglasade uterummet sätter pricken över i: Här är du alldeles nära naturen, lika mycket inne som ute.

Huset från Vimmerbyhus är en vidareutveckling av deras husmodell Designhouse 153 och består av tre sektioner: Den första sektionen, som är umgängesdelen, den mittersta delen som är något indragen och som ger en naturlig uteplats skyddad från väder och vind, och så den tredje huskroppen som är mer privat och passar fint som exempelvis ungdomsdel. I anslutning till umgängesytorna finns också föräldrasovrummet, med egen klädkammare och badrum. Vardagslyx!

RÖSTA HÄR

NO 2 – ANEBYHUS

Stilmix i samklang


Å ena sidan en stor och välplanerad familjevilla, försedd med alla de funktioner man kan önska sig av ett modernt och generöst hus. Å andra sidan ett ombonat och färgglatt hem inrett med loppisfynd och antikviteter, med inslag från tider som flytt och med en stor portion charm. På golvet ligger ett vitbetsat trägolv som är härligt mjukt för fötterna, och den vita kaminen värmer skönt under kalla vinterkvällar. Köket är en inbjudande stilmix av modernt och gammaldags. Vilket inbjudande hem!

Huset är en kundanpassad version av populära husmodellen Symmetri från Anebyhus. Vår jury föll direkt för planlösningen som verkligen är smått fantastisk: I mitten ligger kök och vardagsrum i en öppen och luftig planlösning. Intill vardagsrummet ligger föräldrarnas sovrum med eget badrum och en lyxig walk-in-closet. Barnens sovrum är placerade i en egen del av huset, till vänster om entrén.

Familjen berättar:
— Vi är extra nöjda med är att huset har tre badrum — ett till föräldrarna, ett till barnen och ett till gästerna) Vi tycker också om den där gammeldags känslan, med slammad puts som fasad, lyktorna och den mönstrade markbetongen på framsidan.

RÖSTA HÄR

NO 3 – EKSJÖHUS

Klassisk stil vid havet


På Resarö alldeles vid havet lät Sandra och Egon byggt sitt drömhus, på mark som släkten ägt i generationer. Valet föll på husmodellen Kaptensgården från Eksjöhus, som med sin klassiska skärgårdsexteriör smälter in bland åkrar och ängar. De fina snickeridetaljerna, takkuporna och herrgårdsspröjsen sätter stilen och drar blickarna till sig. Vilken charm!

Vår jury föll för det faktum att Sandra och Egons hem både har en klassisk design som för tankarna till äldre tiders herrgårdar samtidigt som det utstrålar modern arkitektur och exklusivitet. Invändigt öppnar sig fantastiska ytor, med högt i tak och ett fantastiskt lantkök som den givna medelpunkten. Vilken lyxig känsla av rymd! Här finns gott om utrymme — planlösningen ger möjlighet till såväl umgänge som enskildhet. Ett riktigt drömhus!

RÖSTA HÄR

NO 4 – FISKARHEDENVILLAN

Med inspiration från New England


Familjen Sibners pampiga tvåplansvilla är en fullständigt ljuvlig blandning av amerikansk New England-arkitektur och svensk snickeritradition! Exteriören är klassiskt symmetrisk, med vit, liggande träpanel och fönster med många spröjs. Precis som på de traditionella kustnära husen i nordöstra USA. På insidan en mer skandinavisk look, skapad med omsorg av Rebecca som är inredare.

Huset är en kundanpassad husmodell Rödhaken från Fiskarhedenvillan, ritad lite större och lite mer generös än originalmodellen. Rödhaken i familjen Sibners version är nästan 214 kvadratmeter stor, med fantastiska umgängesytor på entréplan och ett flödande dagsljus från de stora fönstren i vardagsrummet. På övervåningen öppnar sig en spektakulärt allrum, öppet upp till nock. Här får hela familjen plats i de tre stora sovrummen.

RÖSTA HÄR

NO 5 – RÖRVIKSHUS

Kärlek till förra sekelskiftet


Ett klassisk vitmålat staket omger huset som tagit plats som finalist no 5: Ett riktigt drömhus för alla oss som älskar de vackra trähusen med känsla av förra sekelskiftet! Huset är byggt av Rörvikshus som försett det med många detaljer från förr: På utsidan klassiska snickeridetaljer, glasveranda med balkong upptill och både stående och liggare panel blandat. På insidan mörka träplank på golvet, breda golvlister och många andra tidstypiska inslag, inte minst det klassiska köket.

Även husets planlösning är inspirerad av äldre villor. Inga öppna planlösningar här inte! Istället leder en klassisk dubbeldörr med vitriner från det stora herrgårdsköket in till matsalen i fil, och vardagsrummet är ett eget rum— för övrigt försett med massor av fönster mot den lummiga, högt belägna tomten. Vilken charm!

RÖSTA HÄR

NO 6 – VILLA VARM

Charm i falurött


Här är drömhuset för den som älskar den lantliga svenska stilen, med faluröd fasad och vita knutar! Huset är byggt av Villa Varm, som fick uppdraget av Erik och Sofie när de ville bygga nytt på landsbygden utanför Piteå. Villa Roknäs är stort och härligt, 200 kvadratmeter stort, och är en på många sätt klassisk husmodell: Ett korsformat hus i 1 ¾-plan med förhöjt väggliv, med stående ribbpanel och spröjsade fönster.

På insidan fullkomligt överrumplar ljuset och rymden besökaren. Från hallen öppnar sig det stora vardagsrummet med härliga fönsterpartier som släpper in dagsljuset. Övervåningens stora allrum är också något att dröja vid lite extra, med ryggåstak och ljusinsläpp från två håll. Här uppe, i badrummet, hittar vi en riktig rolig och smart vardagslösning: Ett rör för smutsväggen, som leder rakt ned i tvättstugan precis under.

RÖSTA HÄR

NO 7 – TRIVSELHUS

Högst upp på höjden


Högst upp på höjden, med magisk utsikt över havet i vackra Västervik, lät Erica och Henrik bygga sitt nya hem.  De ville skapa sitt hus helt från grunden, utformat efter både sina drömmar och efter tomten. Det pampiga huset från Trivselhus är vår finalist nr 7 — en modern dröm med putsad fasad, sköna solhörn och en pool som en extra lyx!

Insidan är i sanning spektakulär. Rakt fram öppnar sig det stora vardagsrummet, med glas från golv till tak mot havet. Vyn över vattnet är bedårande och dagsljuset flödar in — perfekt för middagsgäster och stort umgänge! Övervåningen är istället privat och skräddarsydd för familjen, med föräldrasovrum, var sitt rum till barnen och härligt familjebadrum med egen bastu.

RÖSTA HÄR

NO 8 – KONTIO TIMMERHUS

Timmer och glas på finska


Tänk dig ett hus i massivt timmer, tillverkad på gammalt vis, där stock för stock läggs på en i taget. Lägg till det en stor nypa modern arkitektur, med stora väggpartier i glas, ett stilrent kök och en ljus och öppen planlösning. Vår finalist nr 8 är från finska husföretaget Kontio, som bygger sina hus i arktisk fura som håller i hundratals år.

Förutom den läckra arkitekturen får ägaren också ett sunt, fuktfritt inomhusklimat, eftersom huset är byggt i naturens egna material och utan plaster och skadliga kemikalier. Ett drömhus för den som älskar traditionen med timmerhus och på samma gång drömmer om både utsikt och moderna, strama linjer!

RÖSTA HÄR

RÖSTA PÅ DIN FAVORIT


Max 1 röst per person registreras.

Röstningen är avslutad.