Så sparar du pengar till ett hus

Tillhör du dem som drömmer om att få ihop pengar till ett eget hus? Det kan verka som att det ligger så långt borta från din ekonomiska verklighet att det aldrig kommer kunna bli möjligt. Kanske är det inte så svårt som du tror, och inte alls omöjligt.

Spara mer utan att tjäna mer

Ett tankefel många gör är att de tänker att de måste tjäna mer för att kunna få till ett större sparande och på det sättet få ihop det kapital som behövs för att kunna köpa ett hus. Sanningen är att det är svårare att tjäna mer pengar än att spara mer. Redan nu kan du göra förändringar så att ditt sparande ökar – helt utan att du behöver byta jobb, jobba fler timmar eller dra in mer pengar. På spara-pengar.se kan du hitta olika tips på hur du kan spara pengar.

Hur mycket behövs till kontantinsats?

Att göra målet tydligt kan också göra det lättare att klara av att välja att spara. Hur mycket behöver du få ihop? Vad kostar de hus du drömmer om? En kontantinsats brukar normalt vara på 15% av köpesumman, resten kan du få möjlighet att låna till. Räknar du ut hur mycket 15% av köpet kan bli har du ett tydligt mål. Efter det kan du se hur du närmar dig målet för varje tusenlapp du klarar av att spara. Du kan använda dig av SBABs kalkyl för att se vad du har råd med.

Hur stor buffert behövs för reparationer?

Det är också viktigt att ha en buffert för reparationer. Eftersom det är svårt att veta vad som kommer behöva åtgärdas är det svårt att säga säkert hur stor buffert som behövs. Det viktiga är att en sådan buffert finns redan från början, för att du ska undvika att hamna i att ta snabba lån för att kunna ta hand om akuta problem. Ofta förstår bankerna att det kan behövas utrymme för reparationer och det kan vara möjligt att redan från början ta ett lite större lån än vad själva huset kostar. Kolla detta med din bank när du ansöker om lån, eller redan nu så du vet hur mycket du behöver spara innan din husdröm kan bli verklighet.

Enligt ekonomer på Handelsbanken bör man spara ungefär 10 kr per kvadratmeter i månaden för hus i sin bobuffert. Bobufferten kan du sedan använda för att täcka reparationer och andra oplanerade kostnader kopplade till ditt hus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *