ÅRETS BADRUM 2017

DuoBad vann ÅRETS BADRUM 2017

Sveriges största badrumstävling ÅRETS BADRUM 2017 är nu avgjord. Tack alla ni som har röstat på era favoriter här på hemsidan samt under årets Hem&Villamässor! Folket har nu sagt sitt och juryn har utnämnt badrumsmöbeln Gripen från Duobad till ÅRETS BADRUM 2017. Många gratulationer! Prisutdelningen går av stapeln på Stockholm Furniture Fair i februari. 

Badrumsserien Gripen, som småländska badrumsföretaget DuoBad tävlade med i årets upplaga av ÅRETS BADRUM, var en självklar finalist tyckte vår jury. Denna finalist no 3 blev också favorit hos många av de som röstade. Nu när både alla läsare och juryn sagt sitt kan vi konstatera att det är Gripen från DuoBad som tagit hem segern i ÅRETS BADRUM 2017! En minst sagt värdig vinnare — den vackra serien andas lågmäld hantverksskicklighet i varje detalj, med luckor och lådor i massivt ekträ. Gripen går också att kombinera i en rad olika varianter, där kunden själv sätter ihop skåp, luckor, bänkskivor och porslin till ett alldeles personligt och unikt badrum.

JURYNS MOTIVERING

”Småländskt hantverk och massivt trä. Det är själva grunden i finsnickeriet DuoBads genomarbetade möbler. Serien Gripen sticker ut lite extra — massiva stommar, noggrant utformade detaljer, handmålade ytor. Tunna och lätta linjer att njuta av!”

Grattis Niklas Hult, designer på Duobad, som tillsammans med kompanjonen Lars Carlsson  bildar ”Duon” på DuoBad. Tack så mycket för att ni ville vara med och vad roligt att ert bidrag vann!  

— Det känns hedrande på alla sätt och också som ett erkännande också för oss och våra produkter. DuoBad är ju ett ganska litet företag i hjärtat av Småland och vi gör allting själva här på snickeriet, från designen till snickeriarbetet. Det är roligt att vi kan konkurrera med de stora badrumsjättarna med vår egen nisch — att skapa välsnickrade möbler med hantverksmässig kvalitet och med rejäla material.

Berätta om Gripen!

— Vi tyckte att vårt sortiment saknade en möbel med en ren, skandinavisk look, så jag började skissa på en sådan. Sedan tidigare har vi ju bland annat serien Sekel, som är en kraftig och rustik möbel, serien Garbo med svängda linjer från förr och storsäljaren Vilan, som är mer rejäl i sin karaktär. Det var en utmaning att designa Gripen! Det är svårt att skapa en så rak och kubistisk form utan att möbeln känns tung. Gripen har tunna och eleganta linjer och detaljer som halvinfällda lådor vilket ger den där lätta och luftiga känslan. 

   Det jag gillar mest med Gripen är att den inte liknar någon annan möbel på marknaden. Den är helt och hållet sin egen. Dessutom går den att kombinera på så många olika sätt och i flera olika utföranden. Den finns i bredder från 55 centimeter till 155 centimeter, med olika bänkskivor, porslin, halvhögskåp och högskåp. Jag tycker också mycket om finishen i Gripen. Det går till exempel knappt att höra när lådan knuffas in i kommoden, den glider in helt ljudlöst. Eftersom lådorna är i helträ och botten i lådorna hela 12 millimeter tjock så känns lådan väldigt rejäl och får en tyngd och en balans som är unik. 

   Jag vill också lyfta fram en fantastiskt vacker belysningslösning i Gripen. Undertill i spegelskåpet finns en glashylla med frostat glas i bakkant. Bakom den har vi placerat en lampa som dels ger ett behagligt ljus framåt genom det frostade glaset, och som dels ger ett vackert ljus nedåt, ett downlight. Den måste upplevas!

Varför valde ni namnet Gripen?

— Namnet betydde något för oss: Dels så blir man ju gripen av något, alltså tagen och rörd, och det ville vi att våra kunder skulle bli av vår nya serie. Dels så tänkte vi på den mytiska rovfågeln Gripen, som är ett kraftfullt fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vi tänkte på rovfåglars fantastiska styrka och precision, att de kan sikta på sitt byte från hög höjd och ändå fånga det exakt på millimetern rätt. Det passar in på Gripen, som också är skapad med kraftfull precision, in i minsta detalj. 

Serien rymmer många olika kombinationsmöjligheter, och finns till exempel också i utförandet vitbetsad ek. Hur ser din egen Gripenfavorit ut?

 — Favoriten är absolut den möbel som vi tävlat med och som nu blev ÅRETS BADRUM 2017, särskilt i utförandet med mässingskranar och mässingshandtag. Möbeln är hela 155 centimeter bred och ger gott om plats både på bänkskivan och i lådorna. Jag tycker också mycket om det svartbetsade ekträet, där träådringen syns genom betsen. 

   Bänkskivan i Silestone, med carraramarmorlook, bidrar till den luftiga känslan. Den är bara 12 millimeter tjock och har nedfällda porslinshoar från Loop & Friends. Riktigt snyggt!

Niklas Hult på Duobad, som designat serien Gripen. 

Text: Ulrika Lindgren

Foto: Tomas Lovén

 

 

I SAMARBETE MED