ÅRETS HUS 2017

Sveriges största hustävling ÅRETS HUS 2017, arrangerad av Allt om Villor&Hus, är nu avgjord! Vinnare är finalist no 3, EKSJÖHUS, med sitt vackra och klassiska drömhus i skärgården. Prisutdelningen går av stapeln på Stockholm Furniture Fair i februari.

JURYNS MOTIVERING:

”Både våra läsare och vår jury föll för Sandra och Egons vackra hus i klassisk stil, byggt på Resarö alldeles vid havet. Villan bjuder på en klassisk design som för tankarna till äldre tiders herrgårdar, med fina snickeridetaljer, takkupor och herrgårdsspröjs. Samtidigt utstrålar den modern arkitektur och exklusivitet, med fantastiska ytor invändigt. Här är högt i tak, med ett fantastiskt lantkök som den givna medelpunkten. Ett riktigt drömhus!”

Grattis, marknadskoordinator Anders Olsson och marknads- och försäljningschef Frida Scherdén på Eksjöhus! Tack så mycket för att ni ville vara med i vår tävling och vad roligt att ert bidrag vann!  

— Tack, det är jätteroligt! Vi tycker själva otroligt mycket om just det här huset. Sandra och Egons fina känsla för form och stil ger verkligen en stor ”vill-ha-effekt”. Att huset ligger i en trevlig miljö påverkar såklart också —  rätt hus på rätt plats. Vi vet att många av våra kunder fastnar för den klassiska utsidan och den moderna interiören, och förmodligen har era läsare gjort detsamma. Vi ser också att efterfrågan på den klassiska stilen ökar mer och mer hos våra kunder.

Vad tycker ni själva mest om med huset?

— Det är ett väldigt vackert hus med många möjligheter att skapa sitt eget hem. Vi kände redan tidigt när vi tog fram husmodellen Kaptensgården att vår arkitekt Per Andersson hade hittat något extra, och valde därför att placera husmodellen på framsidan av vår huskatalog. Dessutom mönsterskyddade vi husmodellen mot kopiering.

Hur har ni firat?

— Vi har precis invigt vår nya bostadsfabrik och i samband med det släppte vi den här fantastiska nyheten för alla anställda och inbjudna gäster. På kvällen hade vi en personalfest där vi självklart firade lite extra och uppmärksammade vårt arkitektteam! Under året kommer vi också att hitta fler tillfällen att fira med alla som varit inblandade; allt från kunder, personal och säljare till byggentreprenörer.

Vad är roligast med att få ett sådant här pris?

— Det är en stor ära att få vinna det här priset. Verkligen superkul för hela företaget, det kommer vi leva på under hela 2018.

Samtidigt får vi en bekräftelse på att vårt långsiktiga arbete med att utveckla nya husmodeller ligger rätt i tiden. Det är även ett väldigt fint erkännande för våra arkitekter vars arbete och kunskap lovordas bland våra kunder och nu även hos era läsare.

Dessutom är planlösningen något alldeles extra. Här finns bra mötesplatser men ändå möjlighet till avskildhet. Umgängesdelen är ljus och öppen, och på övervåningen finns den privata delen med föräldradel och barndel skilda från varandra. Barnavdelningen sitter ihop med allrummet i en egen vinkel, och föräldrarna har ett stort dressingroom. Sandra och Egon valde ju också att rita om köket en del och skapade en öppen yta med stor köksö. Det blev verkligen jättefint och skräddarsytt efter just deras familj.

Foton: Johan Lindqvist

Johan Nycroft, arkitektchef på Eksjöhus:

”Exteriören tar dig hundra år tillbaka i tiden — medan insidan är modern.”

Arkitekt Per Andersson har genom åren ritat många hus för Eksjöhus, inte minst vinnaren av ÅRETS HUS 2017. Johan Nycroft, arkitektchef, tycker att Per och hela arkitektteamet har gjort ett fantastiskt jobb.

  Vi tycker mycket om Kaptensgården här på Eksjöhus. Exteriören andas traditioner och tider som flytt, medan insidan är modern och välplanerad.

Grattis hela arkitektgruppen! Berätta om huset.

— Tack! Vi tycker mycket om Kaptensgården här på Eksjöhus. Det är ett traditionellt hus i grunden, ombonat och med omsorg om detaljer. Sandra och Egon valde också att delvis förstärka det traditionella utseendet, som att varva stående och liggande panel och addera lite mer snickarglädje. Hela huset har många spännande vinklar vilket skapar ett intresse kring hela huset. Verandan fångar in byggnaden och detaljer som triangelfönstren i gavelspetsarna och den klassiska spröjsningen sätter stilen.

Varför tror du att just Kaptensgården vann?

— Jag tror att många tycker om den här klassiska, ombonade stilen, med lite mer snickarglädje och lite mer omsorg om detaljer. Ändå är Kaptensgården  ”sitt eget” i formen och absolut ingen pastisch på tidigare byggnadskonst. Jag tror att efter all funkis och alla moderna tappningar i bebyggelsen så ser många ett sådant här hus som lite av en dröm, en längtan tillbaka till enklare tider.

Gammalt och nytt i perfekt harmoni

Sandra och Egon byggde sitt drömhus på Resarö i Stockholms skärgård, på mark som tillhört släkten i flera generationer. Valet föll på ett Kaptensgården från Eksjöhus, som paret har anpassat för att på bästa sätt passa familjens behov. Välkomna till ÅRETS HUS 2017!

Vinklar och vrår, snickerier och balkong. Det pampiga huset på Resarö som blev Årets Hus 2017 andas gedigen kvalitet och tider som flytt på en och samma gång. När man kör upp på gårdsplanen känns det som att bli förflyttad tillbaka i tiden, med det förhöjda vägglivet och den klassiska spröjsningen. Den lantliga karaktären passar perfekt i den anrika odlingslandskapet på miljön Resarö. Takkuporna, snickerierna och panelen, alla detaljer påminner om gamla tider.

   Sandra och Egon heter paret som har låtit bygga det vackra hus som blev Årets Hus 2017 — en husmodell döpt till Kaptensgården, ritad och uppförd av husföretaget Eksjöhus. Sandra och Egon bodde redan i ett parhus på Resarö när de började fundera på att bygga eget, på den där tomten på släktens mark på ön.

— Det fanns ett nybyggt hus i vårt område som var så fint, och vi cyklade förbi där säkert hundra gånger för att beundra det. Till slut vågade vi ringa på dörren och fråga varifrån huset kom. Då fick vi veta att det var ett Eksjöhus, berättar Sandra.

    Sedan blev det, som nästan alltid när man bygger hus, några turer fram och tillbaka. Huset från Eksjöhus var superfint. Men båda ville ändå titta på flera husmodeller och husleverantörer innan de bestämde sig slutgiltigt. Säljaren Niklas på Eksjöhus vann dock i längden.

— Det var faktiskt mycket hans förtjänst att det blev ett Eksjöhus. Han har varit så himla bra att ha att göra med och ett väldigt bra stöd hela vägen. Det är ju den största affär vi någonsin gjort och det kändes väldigt tryggt med en bra kontakt. Vår snickare Stefan Marklund på M-bygg gjorde också ett ovärderligt arbete. Han förstod oss och våra knepiga egenritade nedkrafsade ritningar. Bästa snickaren och ett roligt samarbete!

   Lite lustigt var det att det ändå inte blev den där första drömvillan till slut för Sandra och Egon, den som de såg när de cyklade runt i kvarteren vid parhuset. Precis när alla ritningar var färdiga och huset skulle beställas kom nämligen Eksjöhus nya vårkatalog ut. Och i den fanns den då helt nya husmodellen Kaptensgården.

— Ja, det var lustigt! Vi såg Kaptensgården och ändrade oss över en kväll. Det var kärlek vid första ögonkastet!

Berätta om huset!

— Vi älskar det på alla sätt. Först och främst är det ju så himla vackert exteriört. Det är helt enkelt rart att titta på och mysigt att komma hem till. Vi har sagt att vi ska bo här för alltid. Och om vi måste flytta av någon anledning — då ska vi bygga ett exakt likadant hus igen!

   Den bästa platsen i hela huset är den stora umgängesytan, tycker familjen. Vardagsrum och kök är ritat som ett enda stort rum, med en glasveranda där matsalsbordet står.

— Här är vi jämt! Vi gjorde om i originalplanlösningen, där köket och vardagsrummet var mer avskilda från varandra. Vi bad Eksjöhus ta bort alla väggar och nu är köksdelen 25 kvadratmeter stort. Det är verkligen helt rätt för vår familj! En annan favorit är platsbyggda möbeln i hallen som vi ritat själva. Den är så fin och också väldigt praktisk.

   Om husets exteriör ser ut som taget från 1900-talets början så är istället planlösningen och funktionerna på insidan moderna och passar en barnfamilj av idag perfekt.  Från hallen går man in i den stora umgängesrummet med kök och vardagsrum i öppet samband. Inredningen är ljus och förstärker dagsljuset som flödar in genom fönstren. Köket den givna medelpunkten och knyter på ett naturligt sätt knyter samman matplatsen med vardagsrummet. Köket är en harmonisk kombination mellan lantligt och modernt. Här finns de klassiska inslagen: Kallskafferi med spegeldörrar, blommiga tapeter, detaljer i mässing och kakel satt omlott, som förr i tiden. Och de moderna: Stor spisö med rejäl fläktkåpa, släta vita luckor som är lätta att torka av, en vinkyl. Generösa bekvämligheter och generösa arbetsytor.

— Vi valde att inreda mer modernt och stilrent inomhus. Vi ville inte riskera att tröttna efter några år. Färgerna är inte så utmanade och badrummen är lugna och harmoniska, i ljusa nyanser, berättar Sandra.

   En trappa upp ligger familjens mer privata utrymmen. Kaptensgården är ritad i två huskroppar, där delen rakt ovanpå kök och vardagsrum rymmer tre barnrum och ett allrum. Föräldradelen ligger i den andra husdelen, med en dörr emellan. Även här gjorde Sandra och Egon om planlösningen lite — istället för originalmodellens två badrum, ett eget till föräldrarna och ett till barnen, lät familjen ta bort det ena badrummet däruppe och ersätta det med var sin klädkammare i barnens rum.

— Vi vill ha massor av förvaring! Jag tycker att det ritas in för lite förvaringsutrymme i moderna hus. Nu har barnen var sin klädkammare och vi föräldrar har en riktigt stor i vårt sovrum. Vi har också låtit bygga in trappen och har förråd under den. Det är perfekt.

Är ni helt klara med huset nu? Inget som återstår att snickra på?

— Nästan… Vi gjorde massor under sommaren, snickrade altan, byggde växthus och planterade häck. När hösten kom pustade vi ut lite och tänkte, nu är vi klara. Nu ska vi bara bo! Då upptäckte vi att vi fortfarande inte hade någon trappa till groventrén. Den hade vi missat helt och hållet! Så till våren blir det till att snickra en trappa. Sen tror jag att vi faktiskt är helt klara!

Text: Ulrika Lindgren

Foto: Jessica Welander

 

I SAMARBETE MED